«

»

May 11

“Kutsal Emanetler” Adıyaman’ı Duygulandırdı

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çınaraltı Sohbetleri kapsamında Tarihçi yazar Talha Uğurluel Adıyaman’da gençlerle buluştu.

e

İlginin yoğun olduğu ‘Kutsal Emanetler’ başlıklı söyleşi Türkiye Petrolleri Konferans Salonunda çoşkulu ve yoğun bir atmosferde gerçekleşti.

Araştırmacı Yazar Talha Uğurluer’in Osmanlı sultanlarının Peygamber ve ehlibeyt sevgisini, Topkapı Sarayı’nı, has odayı ve 605 parça mukaddes emaneti anlattığı konferansı KYK öğrencileri tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi.

Topkapı Sarayı’nda bulunan Kutsal Emanetler’i ve Osmanlı Padişahlarının onlara verdiği önemi tarihsel ve güncel anekdotlarla izleyiciyle paylaşan Uğurluel, dinleyicileri sinevizyon gösterisiyle Mekke ve Medine’ye götürerek, bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı.

Uğurluel söyleşide, Topkapı Sarayı’nda bulunan kutsal emanetleri bizzat kendi çektiği fotoğraflarla tek tek anlattı. Tarihçi yazar, Hz. Muhammed’in bir tüp içerisinde yer alan toprağının görselini de katılımcılarla paylaşarak, ‘Toprak buram buram gül kokuyor ve bu toprağın kendine has kokusu. Konuyla ilgili olarak Topkapı Sarayı görevlileriyle görüştüm onlar da toprağa herhangi bir koku sürmediklerini ifade etti.’ dedi.

İçerisinde Hz. Peygamber’in mübarek sancağı, hırkası, Uhud’da kırılan dişi, sarığı, kılıcı, sakalı şerifi; Hz. Ebubekir ve Ömer’in kılıçları, Hz. Osman’ın şehit edilirken okuduğu Kuran’ı Kerim, Hz. Ali’nin ve Hz. Hüseyin’in gömlekleri gibi 605 kutsal emanetin yer aldığı has odadan bahseden Uğurluel, “Odanın girişinde ‘Esselamu Aleyke Ya Rasulallah” yazılıdır.  Osmanlı sultanları, sanki odada Hz. Peygamberimiz varmış gibi hürmet etmişler. Odanın temizliği sırasında toplanan tozları kir olarak görmeyip özel bir yerde toplamışlar. O tozları temizleyen naif süpürgeleri de atmayarak, onları dahi bugün elimize kalacak şekilde hürmetle saklamışlar” dedi.

Söyleşi boyunca sahabenin ve Osmanlı Devleti yöneticilerinin kutsal emanetlere ne kadar değer verdiğini vurgulayan Uğurluel, tarihle ilgili kitap yazanların Türk arşivlerinden bile yararlanmadığını belirterek, dinleyicilere ‘Tarihle alakalı her duyduğunuza ve gördüğünüze inanmayın.’ tavsiyesinde bulundu.

Son dönelerde Osmanlıyı anlatan dizilerde anlatılanların asla gerçeği yansıtmadığını, bu dizilerde özellikle  Osmanlı Padişahlarının karalandığını hatırlatan Uğurluel, bunun gerçeği yansıtmadığını ve hiçbir padişahın söylendiği ve yansıtıldığı tarzda olmadığını söyledi.

KYK Adıyaman İl Müdürü Sami KÖROĞLU “Kredi ve Yurtlar Kurumumuzun, siz sevgili öğrenciler için düzenlediği Çınaraltı Sohbetlerinde Sayın Talha UĞURLUEL hocamız bizlerle olacak. Benim tarihim, “Kutsal Emanetler” başlıklı söyleşiden yeterince istifade etmenizi, etmemizi diliyorum. Biliyorsunuz, emanet, emin olana verilir.  Emin olan bir nesil, geçmişine sahip çıkarak, geleceği inşaya çalışır. Kutsal olan emanetler ise bütün emanetlerden daha önemli, daha hassas ve daha kutsaldır. Bu emanetlere sahip çıktıkça geçmişimizi öğrenecek, bu emanetlere sahip çıktıkça gelecek nesillere de aktarılmasına vesile olacağız. Adıyaman’a kadar gelip, bizlere bu emanetleri anlatacak olan Sayın Talha UĞURLUEL hocamıza ve siz sevgili öğrencilerimize katılımınızdan dolayı teşekkür eder, söyleşimizin hayırlara vesile olmasını dilerim.” Dedi.

Sahne programı biten Tarihçi Yazar Talha UĞURLUEL KYK’lı Gençlerin sorularını cevaplayıp kitaplarını imzalayarak programını sonlandırdı. Program sonrasında katılımcılar arasında yapılan kura çekimi ile 3 gencimize birer tablet bilgisayar hediye edildi.

Şehrimize böyle ilim dolu bir geceyi yaşattığı için KYK ailesine ve Tarihçi Yazar Sayın Talha UĞURLUEL’e teşekkür ederiz.

 

a b c d  f

1 yorum

  1. duygu erdoğan emre

    MERHABA…BU GECE İÇİN SİZE ULAŞMAYA ÇALIŞTIM AMA OLMADI:((KYK LI GENÇLERİ ÇOK KISKANDIM KAÇIRILMAYACAK BİR GECE İDİ MALESEF BEN KAÇIRDIM AMA

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>